Contact      Download onze App.      Disclaimer 
GRENZELOOS FISCAAL logo
Zoek op trefwoord.
   Rechtsvormen   Structuren   Fiscaal Internationaal   Onze Werkwijze 
Keuze van rechtsvorm | Binnenlandse rechtsvormen
Eenmanszaak
VOF
Maatschap
Besloten Vennootschap
Naamloze Vennootschap
Commanditaire Vennootschap
CoŲperatie
Stichting
Vereniging
Een vereniging is rechtspersoon waarbij meerdere personen (leden) samenwerken om gezamenlijk het doel te bereiken. Een vereniging hoeft niet bij notariŽle akte te worden opgericht, maar dat is wel mogelijk. De keuze heeft echter grote gevolgen voor de aansprakelijkheid van de bestuurder.
Indien de vereniging bij notariŽle akte is opgericht, dan heeft de vereniging volledige rechtsbevoegdheid. Dit houdt in dat de vereniging alle rechtshandelingen kan verrichten, waaronder het aanschaffen van registergoederen. Deze vereniging moet zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Bestuurders zijn in principe niet aansprakelijk voor de verplichtingen en schulden van de vereniging, tenzij er sprake is van wanbeleid.
Indien de vereniging niet bij notariŽle akte wordt opgericht is er sprake van beperkte rechtsbevoegdheid. Het gevolg hiervan is dat deze vereniging niet kan erven en geen registergoederen kan verkrijgen. Bestuurders zijn met het privť vermogen aansprakelijk voor de verplichtingen en schulden van de vereniging. Deze aansprakelijkheid kan beperkt worden door vrijwillige inschrijving van de vereniging in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Een vereniging is niet belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting tenzij zij een echte onderneming drijft.
Voordelen:
Een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid is eenvoudig op te richten;
Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid kent geen hoofdelijke aansprakelijkheid voor de bestuurders, tenzij er sprake is van wanbeleid.
Nadelen:
Bij een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid geldt hoofdelijke aansprakelijkheid voor de bestuurders;
Een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid kan niet alle rechtshandelingen verrichten, zoals aanschaf van een pand.
Doelgroep:
Doelgroep: de meest voorkomende verenigingen zijn sport- en muziekverenigingen, winkeliersverenigingen. Een bekende vereniging is de Vereniging van Eigenaars (VvE), waarvan elke appartementseigenaar in Nederland verplicht lid is.
Terug terug naar Rechtsvormen
Grenzeloos Fiscaal is een initiatief van Zummum Finance & Tax Law.  
Zummum logo
Openbaar aanbevelen op Google